NEKROTIČNE MRLJE I ŽUTILO LISTOVA NA JABUKAMA

Simptom nekrotičnih mrlja i žutila na listovima jabuke
Nekrotične mrlje na listovima
Ovo je fiziološki poremećaj koji uglavnom pogađa Golden Delicious i njegove klonove ali pojavljuje se i na svim ostalim sortama jabuka. Niti dan danas se ne znaju točni uzroci ovog poremećaja, ali se na temelju dosadašnjih saznanja može navesti nekoliko ključnih karakteristika koji najbolje opisuju neke činjenice vezane uz ovaj poremećaj. Do sada se nije uspjelo sa napadnutih stabala izolirati niti jedna gljivica, bakterija ili virus koji bi bili u direktnoj vezi sa 
ovim poremećajem. Budući točan uzrok još nije poznat, većina autora ipak ga dovodi u vezu sa temperaturom zraka, intenzitetom svijetla, te vlagom u tlu. Povećanje giberelinske a smanjenje apcizinske kiseline upućuje na hormonalnu neravnotežu. Unutar pojedinih klonova golden deliciousa primjećuje se razlika, pa se čini da je na ovaj poremećaj nešto manje osjetljivi  klon reinders u usporedbi sa klonom b. Ali čak su evidentne i razlike između pojedinih stabala u istom voćnjaku. Čini se da su više napadnuta stabla koja su u alternativi nego stabla koja redovito rađaju svake godine. Neki su autori primijetili i da je manji napad na stablima koja su formirana u raznim formama piramidalnih krošnji, u odnosu na stabla koja su formirana u obliku vaze.

SIVI SAVIJAČ PUPOVA (Hedya nubiferana)



Javlja se rano u proljeće sa početkom kretanja pupova. Napada različite vrste voćaka, a najčešće jabuku, krušku, dunju, šljivu, trešnju i marelicu, ali i ukrasno drveće. Imago ima raspon krila 18-20 mm. Glava i prsište su sivi a prednja krila crnkasto-smeđa na tri petine bazalne regije, ostatak krila je bijeli.Stražnja su krila siva. Ličinka je prvih osam dana žučkasta a zatim poprima zelenkastu boju i na svakom segmentu ima manje crne kvržice. Glava i prsište su sjajno crne boje. Biljke domaćini su najčešće jabuka, rijeđe trešnja, badem, marelice,šljive, mušmule, ribizle ali ide i na šumske vrste poput breza ili vrba. Imago može odložiti do 170 jaja.

KRUŠKINA MUŠICA ŠIŠKARICA ( Dasyneura pyri Bouche)

KRUŠKINA MUŠICA.JPG
Štete od kruškine mušice na listovima


Kruškina mušica je štetnik koji nije predstavljao problem u intenzivnim nasadima krušaka, već se smatrao potencijalno opasnim samo u rasadnicima krušaka i na mladim stablima krušaka. Usporedo sa zabranom korištenja sredstava za zaštitu bilja iz skupine organo-fosfatnih materijala ovaj štetnik se počeo pojavljivati i u intenzivnim nasadima krušaka u sve većem broju, tako da ga posljednjih godina i mi u Slavoniji bilježimo gotovo redovito u periodu od sredine travnja do prve dekade svibnja u manjem ili većem opsegu. Vremenski gledano, pojavljuje se nekako uz cvatnju i po završetku cvatnje. Napada vršne poraste oštečujući listove a na mladim stablima u slučaju jačeg napada može zaustaviti porast mladih izboja. Slične štete na jabuci radi jabučna mušica šiškarica ( Dasyneura mali). Kada je riječ otpornosti pojedinih sorti krušaka na ovog štetnika tada možemo reći da su posebno osjetljive sorte Klapov ljubimac, Crveni Williams,  Boskova Bočica i Williams su umjereno osjetljive a Conferance i Passa Crasana nisu toliko osjetljive. Nasadi gdje imamo izražen jači porast vršnih izboja kao i mladi nasadi generalno su osjetljiviji na napad ovog štetnika.