KEMIJSKA PRORIJEDA JABUKA - 4. dio

VRIJEME PROVOĐENJA APLIKACIJA  - OPĆA PRAVILA

Vremenski period za prorijedu u pravilu se kreće od cvatnje pa do 4 tjedna nakon nje. Dužina toga perioda uglavnom je determinirana vremenskim prilikama. Ako tretmanima prethoni duži period toplog vremena prorijeda može biti jako loša, ako tretiranju prethodi hladno i vlažno vrijeme tada je učinak prorijede jači ali se produžuje i period prorijede. Uglavnom sa prorijedom krećemo čim prije već u cvatnji i nastavljamo sve dok ne dobijemo zadovoljavajući rezultat. Bitno je čim prije postići planirano opterećenje, kako bi izbjegli alternativu i dobili krupnije plodove.

Učinkovitost kemijskih tretmana pod utjecajem je vremenskih uvjeta kroz nekoliko načina :

KEMIJSKA PRORIJEDA JABUKA treći dio

BA6 - (benzyladenine, benzil-adenin)

Ovo je regulator rasta koji sadrži citokinin, koji potiče izduživanje stanica. On je i sastojak preparata Promalin (GA4+7) + BA6, sa kojim uobičajeno u praksi izdužujemo plodove deliciousa ili spriječavamo pojavu mrežavosti na G.Deliciosu, ali se u jačoj koncentraciji i dozi koristi zasebno, kao prorijeđivač. Naj bolje rezultate postiže kada su vršni plodovi u gronji promjerom između 10 i 16 mm. Optimalne temperature za primjenu su  između 18 i 25 stupnjeva C. Miješanje sa nižom dozom NAA,  pojačava učinak, ali treba napomenuti da su neki autori protiv ovoga, jer smatraju da se u pojedinim godinama na određenim sortama mogu razviti mali plodovi ( pygmies). U praksi se kao dobra opcija pokazalo mješanja sa NAA uz upotrebu nekog od  nonionskih okvašivača kod sorte Fuji. Kod aplikacije BA6 ključno je ići sa što većim količinama vode 1000-2000L ovisno o veličini krošnje. Potrebno je dobro okvasiti krošnju, do točke kada će se višak tekućine kapanjem odvajati od krošnje. Osigurati uvjete za sporije sušenje nanesenog materijala ( tretirati rano u jutro). Jednolično i potpuno pokrivanje krošnje je ključno za uspjeh tretiranja. Najefikasniji je u periodu kada se promjeri centralnog ploda u gronji kreću od 5-15 mm. Ne preporuča se aplikacija više od dva puta tijekom jedne sezone tretiranja..


ETHEPHON - (ethrel)


Ovo je široko korišteni hormon koji se osim u prorijedi plodova upotrebljava i kao promotor bojanja i kao promotor boljeg zametanja cvjetnih pupova. U Njemačkoj i Austriji dopušten je za prorijeđivanje plodova u dva navrata godišnje, u dozi od 0.15 l po metru visine krošnje. On se najviše koristi u strategiji prorijede sorti koje se teže prorijeđuju ( Fuji,Braeburn,Elstar,Red Delicious). Primjenjuje se u fenofazi balona pa do cvatnje sam u dozama od 200-300 ml po ha ovisno o sorti, zatim u fenofazi pune cvatnje u kombinaciji sa NAD-om. Nakon što plodovi pređu promjer od 20mm opet se koristi samo ethephon. Nakon berbe koristi se zajedno sa Ure-om za jačanje pupova i ubrzavanje dozrijevanja (lignifikacije)

Idealan trenutak za primjenu Ethephona
AMONIJ TIOSULFAT  (ATS)


Prorijedu sa ATS-om koristimo samo kod voćaka koje se teže prorijeđuju sa hormonskim preparatima a sklone su alternativi ( Fuji, Elstar ili onima koje imaju veliku snagu cvatnje Breaburn, često se preporuča i za Golden Delicious, Galu i Pinovu. Sredstvo radi na način da fizički spali njuške tučaka na cvijetovima, prije nego je došlo do oplodnje. Obično se provode dva tretmana u prosječnim godinama. Prvi tretman ide u punoj cvatnji (1,5-1,8 %), a drugi tretman 2-3 dana poslije (10-12%). U godinama sa brzom i uniformnom cvatnjom daje odlične rezultate, ali nakon blagih zima kada je cvatnja obično razvučena potrebno je više puta ponavljati tretmane kako bi imali veći uspjeh. Povoljni uvjeti za primjenu su niža vlaga, više temp ( >15C), sunčano vrijeme . Nikako ne smijemo ići na vlažan list i po visokoj vlazi jer možemo lako izazvati ožegotine na listovima. Tretman u godinama sa mrazom može biti rizičan, ali daje odlične rezultate u krupnoći plodova i izbjegavanju alternative.