NEKROTIČNE MRLJE I ŽUTILO LISTOVA NA JABUKAMA

Simptom nekrotičnih mrlja i žutila na listovima jabuke
Nekrotične mrlje na listovima
Ovo je fiziološki poremećaj koji uglavnom pogađa Golden Delicious i njegove klonove ali pojavljuje se i na svim ostalim sortama jabuka. Niti dan danas se ne znaju točni uzroci ovog poremećaja, ali se na temelju dosadašnjih saznanja može navesti nekoliko ključnih karakteristika koji najbolje opisuju neke činjenice vezane uz ovaj poremećaj. Do sada se nije uspjelo sa napadnutih stabala izolirati niti jedna gljivica, bakterija ili virus koji bi bili u direktnoj vezi sa 
ovim poremećajem. Budući točan uzrok još nije poznat, većina autora ipak ga dovodi u vezu sa temperaturom zraka, intenzitetom svijetla, te vlagom u tlu. Povećanje giberelinske a smanjenje apcizinske kiseline upućuje na hormonalnu neravnotežu. Unutar pojedinih klonova golden deliciousa primjećuje se razlika, pa se čini da je na ovaj poremećaj nešto manje osjetljivi  klon reinders u usporedbi sa klonom b. Ali čak su evidentne i razlike između pojedinih stabala u istom voćnjaku. Čini se da su više napadnuta stabla koja su u alternativi nego stabla koja redovito rađaju svake godine. Neki su autori primijetili i da je manji napad na stablima koja su formirana u raznim formama piramidalnih krošnji, u odnosu na stabla koja su formirana u obliku vaze.


Dva glavna obilježja ovog poremećaja jest činjenica da se simptomi javljaju iznenadno, gotovo preko noći i nakon toga slijedi nekoliko valova sa simptomima, počev od lipnja pa sve do kraja kolovoza. Također poremećaj ima jednu pravilnost da se počinje javljati kada nakon kišovitijeg i hladnijeg perioda naglo slijedi vrući ljetni period. Kada je o simptomima riječ, prvo se na listovima pojave nekrotične mrlje nepravilnog oblika, veličine 1-1,5 cm,  koje su uglavnom smještene između dvaju žila na listu. Na zahvaćenim izbojima uglavnom su pogođeni središnji listovi, koji počinju žutjeti nekoliko dana od pojave prvih simptoma, te ubrzo i otpadaju. I neki zeleni listovi sa prvim simptomima također mogu otpadati. Smatra se da neki okolinski faktori poput zagadivača u zraku mogu imati određen utjecaj, ali razina ozona ili sumporni dioksid u zraku kao i nedostatak nekih mikrohraniva u listu ipak imaju mali utjecaj na razvoj ovog poremećaja. Ako govorimo o intenzitetu poremećaja, tada sa stabala može otpasti od 10 pa do 50 % listova.
Žutilo listova na jabuci
Ako bi smo saželi sva dosadašnja iskustva u vezi sa ovim poremećajem, čini se da bi slijedeći koraci ipak mogli ponešto umanjiti intenzitet razvoja ovog poremećaja:- uvođenje tretiranja sa ditiokarbamatnim funicidima poput zirama, zatim maneba, mankozeba ili metirama, na prijelazu između hladnih i vrućih perioda može ipak smanjiti intenzitet napada.
-  tehnologija proizvodnje koja teži uravnotežiti rodnost i izbjeći alternacije, potpomaže u smanjenju simptoma, jer je primjećeno da stabla manje opterećena rodom imaju veći postotak simptoma.


- uzgoj jabuka u raznim formama piramidalne krošnje također smanjuje simptome ovog poremećaja.

Nema komentara:

Objavi komentar