KEMIJSKA PRORIJEDA JABUKA drugi dio

NAD ili NAAm - (amid naftil octene kiseline, naphthalen - acet - amide)


To je biljni hormon, derivat NAA, koji se najčešće upotrebljava u fenofazi precvjetavanja kao sredstvo za prorijedu. Često se koristi u situacijama kada je voćka slabijeg turgora. On je n
Idealan trenutak za prorijedu sa NAD


ajmanje agresivan u odnosu na druga sredstva za prorijedu. Nikada ga ne treba koristiti za prorijedu Red Deliciousa, Fuji, i Braeburn-a, jer može izazvati efekt takozvanih “pygmies” plodova, kada plodovi ostaju u gronji i zaostaju u porastu. Aktivna tvar se apsorbira putem listova i uzrokuje formiranje abscisnog sloja između  plodova i spurova. Naši voćari obično griješe sa terminom primjene,  jer uglavnom zakasne. Idealno ga je primjeniti u periodu kada otpadnu latice sa king cvijetova u gronji. Obično su tada središnji plodovi u gronji između 3-5 mm promjera. Kada plodovi pređu promjer od 7 mm više ne možemo očekivati uspjeh u prorijedi.  Temperature pri kojima NAD ima dobar učinak kreću se od 12-25 C, a najbolje ga je aplicirati kada su temperature između 21 i 24 stupnja C. Potrebno je ovisno o volumenu krošnje primjeniti ga otopljenog u dovoljnoj količini vode da osiguramo dobro okvašivanje i omogućimo uvjete za sporije sušenje otopine, jer se tada ova aktivna tvar najbolje usvaja. Potrebno je prilikom primjene izbjegavati vjetrovito, hladno, i suho vrijeme. NAD je dobar prorijeđivač za sorte poput Zlatnog Delišesa, koje se inače teško prorjeđuju.


KEMIJSKA PRORIJEDA JABUKA - prvi dio


Plodovi jabuka otpali pod djelovanjem NAA
Kemijska prorijeda jabuka kod nas je možemo reći postala već uobičajena praksa svih većih proizvođača jabuka svako proljeće, i ovdje ću ukratko iznijeti neke opće poznate činjenice koje ju prate. Iako je ona i dan danas sa znanstvenog stajališta još uvijek malo determinirana i ovisna je o mnogostrukim faktorima agro-eko prirode, (što nažalost dovodi do toga da imamo iz godine u godinu različite uspjehe kada je o prorijedi riječ), svake nove godine ipak smo bogatiji za neko novo iskustvo, i skupljamo sve više znanja na ovom području.
U gronji su nakon tretmana sa NAA ostali samo "king" plodovi
Kemijska prorijeda temelj je za za povećavanje veličine plodova i potenciranje bogate cvatnje u slijedećoj godini. Ovisno o sorti cilj nam je napraviti redukciju broja plodova po stablu koja bi se kretala u rasponu od 4 - 6 plodova po centimetru poprečnog presjeka debla jabuke (TCSA-Trunk Cross-Sectional Area )., i to će nam biti garancija krupnih i kvalitetnih plodova. Kada je riječ o bogatoj cvatnji u idućoj godini, tada će prema nekim autorima biti cilj da do 4-tog tjedna nakon pune cvatnje, svedemo broj plodova po TCSA centimetru na 8-10. Što znači da u praksi za dobivanje krupnih plodova trebamo dvostruko jaču prorijedu, nego za  osiguravanje bogate cvatnje u idućoj godini. Bitno je smanjiti broj plodova unutar 4 tjedna od cvatnje, jer se u tom periodu iniciraju cvjetni pupovi za slijedeću godinu, i to je period kada giberelini, koji se sintetiziraju u sjemenkama novo oplođenih plodova, inhibiraju proces inicijacije cvjetnih pupova, pa nam je naravno bitno u tom periodu "skinuti" sa stabla što više plodova ( sjemenki ), te tako umanjiti količinu giberelina.