ALTERNARIJA NA JABUKAMA ( Alternaria mali)

Alternaria mali na listu jabuke fotografirano 2014 god
na plantaži na području posavine
Svima je poznato da najveće štete u intenzivnoj proizvodnji jabuka izaziva svima znana krastavost ( fuzikladij). Ali zadnjih godina pojavljuje se kod nas jedna novija bolest zvana Alternarija. Ova bolest može izazvati, ako se ne kontrolira, velike štete i osobno predviđam da će se tek za nju čuti u smislu gubitaka u proizvodnji, koja će biti izazvana ovom, našim voćarima manje poznatom gljivicom. Simptomi su vidljivi i na listovima i na plodovima. Bolest napada jabuke ali i kruške. Prošle, 2014 godine osobno sam zabilježio jake napade Alternarije mali, na svim lokalitetima gdje se zadržavala oborinska voda u dužem periodu, što je dovelo do pojačane defolijacije listova, što je u konačnici rezultiralo sa slabijom povratnom cvatnjom, kao i slabijim i ne kvalitetnijim urodima. Prošle godine sam zabilježio i prve simptome Alternarije na jednom nasadu krušaka. Primjetio sam da su nam najviše stradale sorte Gala, Zlatni Delicious i Breburn, Pink Lady ali i ostale sorte ukoliko se nalaze u uvjetima visoke vlažnosti i visokih temperatura pokazuju osjetljivost. Budući Vas sve želim upozoriti na opasnosti koje u proizvodnji jabuka donosi ova bolest, odlučio sam se objaviti jedan odličan tekst na ovu temu a kojega je autor naš eminentni stručnjak iz područja zaštite bilja dr. Milorad Šubić., kojemu se ovim putem zahvaljujem na izvrsnom članku, koji daje odličan pregled našim čitateljima, kako bi se pobliže upoznali sa ovom bolesti.

KIŠOM INDUCIRANO PUCANJE PLODOVA TREŠANJA - UZROCI I MOGUĆA RJEŠENJA?

Plodovi trešanja
Glavni izvor gubitaka u proizvodnji trešanja jesu gubitci nastali  pucanjem plodova a uzrokovani su  kišom. Klasični simptomi izazivaju cijepanje površinskog sloja kožice ploda ( kutikule), većinom u predjelu peteljkinog udubljenja, jer se tamo i nakuplja najviše vode, ali mogu nastati i na drugim područjima ploda. Takvi plodovi naravno, gube svoju tržišnu vrijednost, i znatno umanjuju financijski rezultat voćara.  Nastojanja da se reduciraju ovi gubitci, naveli su mnoge istraživače na iznalaženje raznih rješenja, koja za cilj imaju smanjiti ovaj vid oštećenja. U pojedinim godinama ove štete znaju biti i katastrofalnih razmjer,a gdje do 90 % plodova biva oštećeno i moguće ih je koristiti samo u proizvodnji sokova, ako se na ova oštećenja ne nasele uzročnici truleži ( Monilia fructigena). Treba reći da do danas nisu točno razjašnjeni svi uzroci, koji dovode do pucanja plodova, ali se zna da njihov intenzitet ovisi o genetskoj osobini pojedine sorte ( veličina, čvrstoća pokožice, oblik ploda, građa puči, svojstva kutikule), količini vode, osmotskom tlaku stanica, vodnom kapacitetu mesa ploda, stadiju razvoja, okolinskim faktorima i mnogim drugim faktorima. Poznato je da je sorta Bing osjetljivija na pucanje od sorti  Van, Sweetheart, Lapins, ili Rainier. Istraživači su pokušali objasniti ove razlike istražujući sve faktore koji izazivaju proces pucanja plodova, tako da su razvili i teoriju prema kojoj, kako plodovi počinju dozrijevati tako intenzivno rastu, škrob se prevodi u šećer, dešavaju se promjene u kutikuli, imamo promjene u toplini, a kao posljedica svih gore navedenih promjena varira hidrostatski / osmotski tlak u plodovima. Velike oborine u periodu dozrijevanja uz pojačano vlaženje i pojačanu toplinu, čini da se osmotski tlak u stanicama plodova povećava do mjere, kada to niti pokožica ploda tj. širenje njene kutikule ne može podnijeti. Prema ovoj teoriji voda se u plodove transportira izvana sa površine pokožice ( kišne kapi), prema unutra, a transport se temelji na razlici u osmotskom potencijalu između vode na površini i tekućine unutar kutikule, a kojega izazivaju šećeri i ostale kemijske tvari. Smatra se da različite sorte imaju kutikule koje se mogu i znatnije razlikovati u njihovoj sposobnosti da upiju vodu, i sposobnosti kutikule da se rastegne ( elastičnost). Neke studije su pokazale prisustvo mikro-pukotina na pokožici osjetljivih sorti trešanja, i tumačilo se da bi možda te pukotine mogle biti začetak lakšeg cijepanja, koje se kasnije javlja. Nekada se mislilo i da usvajanje vode putem korijena, ima znatan utjecaj na pucanje plodova, ali su kasnija istraživanja naglasak davala isključivo na upijanje vode preko kutikule pokožice plodova, kao glavni razlog pucanja plodova.

Kako primjena Ca materijala utječe na kvalitetu trešanja ??

Plantaža trešanja
Kod  nas je proizvodnja trešanja nažalost nedostatna, i malo se proizvođača odlučuje za investiranje u uzgoj trešanja. Suvremene nasade možemo gotovo nabrojati na prste jedne ruke, a u Slavoniji se nešto ozbiljniji nasadi pokušavaju formirati na širem području Aljmaškog brda te na području Baranje. Za sada su to jako male površine. Jedan od bitnih činitelja u proizvodnji trešanja je utjecaj sadržaja Ca na kvalitetu i skladišnu sposobnost plodova. Do sada je objavljeno dosta znanstvenih radova na ovu temu i svi ističu neobično veliku , možda i ključnu ulogu ovog makro hraniva na kvalitetu plodova trešnje. Skupina istraživača sa Oregon State University otkrila je da usmjereni tretmani sa kalcijevim materijalima u vegetaciji,  i nakon berbe mogu unaprijediti kvalitet plodova trešanja u smislu njegove skladišne sposobnosti, ali i ostalih kvalitativnih osobina. Ovo je izuzetno bitno ukoliko proizvođači trešanja imaju namjeru trešnje prevoziti na veće udaljenosti. Istraživači su otkrili niz zanimljivih informacija u pogledu utjecaja kalcija na različita oštečenja pokožice trešanja ( cijepanje, rupičavost, brazdanje, posmeđenja).