Uvod
Kaolinska glina na plodu jabuka |
Tijekom zadnjih desetak godina hrvatski
voćari su suočeni sa sve zahtjevnijim standardima kvalitete, te sve snažnijoj
konkurenciji uvoznog voća. U toj
tržišnoj utakmici, potrebno je iskoristiti sve mogućnosti za smanjenjem gubitaka u proizvodnji, te postizanjem vrhunske kvalitete voća. U tom smislu
potrebno je posvetiti se i smanjenju šteta koje nastaju uslijed sunčevog zračenja i temperaturnog stresa.
Surround - kaolinska glina je vodeći preparat koji se u
svijetu koristi u svrhu zaštite voćaka. U primjeni je u voćarskoj proizvodnji već više od tri desetljeća. Temelji se na kaolinu – inertnom
prirodnom mineralu koji se koristi u prehrambenoj industriji i proizvodnji
pasta za zube. Zbog svoje jedinstvene formulacije, ostvaruje vrhunsku refleksiju sunčeve topline
i zračenja.
Na temelju višegodišnjih praćenja rezultata primjene , utvrđeni
su pozitivni učinci u pogledu sprečavanja šteta od sunčevih ožegotina, poboljšanja kvalitete ploda, te
smanjenje napada štetnika. Svi ti učinci
pridonose postizanju vrhunske kvalitete
voća, i time većoj profitabilnosti proizvodnje.
Primijenjen prije ekstremnih ljetnih uvjeta i ukoliko se
primjenjuje tijekom vruće sezone, pokriva površinu biljke sa zaštitnim
slojem— slojem čestica kaolina, koje su posebnom tehnologijom formulirane i proizvedene, a koje odbijaju
negativne ultra crvene i ultra-ljubičaste zrake. Takvim djelovanjem zaštitni sloj može sniziti temperaturu na površini ploda
za 6° do 8°C, umanjujući rizik od pojave ožegotina.
Surround se nalazi u primjeni u Republici
Hrvatskoj u proizvodnji jabuka, maslina i mandarina. Pokazao se vrlo učinkovit u proizvodnji jabuka, djelujući značajno na smanjenje napada štetnika, pojave mrežavosti, te pojave crvenila kod sorte
Granny Smith. Rezultati primjene u proizvodnji mandarina i maslina također su pozitivni u smislu
poboljšane kvalitete ploda, te smanjenja napada štetnika. S obzirom da ne spada u konvencionalna
sredstva za zaštitu bilja, sredstvo je registrirano za primjenu u
ekološkoj proizvodnji, tako da se može koristiti u svim gore navedenim situacijama bez ikakvih ograničenja
Jabuka
Kaolinska glina na plodu jabuka |
Izgledi da se pojave oštećenja
u vidu ožegotina se povećavaju kada temperatura zraka dosegne 30°C ili više. Jabuka spada u skupinu osjetljivih voćnih vrsta, tako da gubici kod nekih sorti
jabuka uslijed ožegotina mogu biti 20 %-30 % cjelokupnog uroda. Zaštitni
sloj Surround S preparata, snizuje temperaturu na površini ploda jabuke za 6° do 8°C, umanjujući time rizik od pojave
ožegotina. Dobra pokrivenost zaštitnim slojem po cijeloj krošnji, smanjuje temperaturu krošnje, i time umanjuje temperaturni stres za voćku.
Primjenu je najbolje odraditi prije pojave temperatura iznad 28°C. Zadovoljavajuća zaštita jabuka se kod
voćnjaka bez mreža postiže se ukupnom godišnjom primjenom od 80 kg/hektaru obično raspoređenih na 3-4 tretiranja, ovisno o kretanju
temperatura.
Kaolinska glina u nasadu jabuka |
S
obzirom da su štete od ožegotina, od preko 5%, na gornjoj trećini stabala prisutne i u voćnjacima
pod mrežom, primjena gline u ukupnoj godišnjoj količini od 35-40 kg/ha,
također ima svoje ekonomsko opravdanje. S obzirom da kaolinska glina pozitivno utječe na poboljšanu fiziologiju biljke, učinkovito smanjuje pojavu
mrežavosti te crvenila kod sorte Granny Smith, a promjenom boje i
svojim mikro-kristalima na površini biljke, odbija štetnike poput jabučnog
savijača, crvenog pauka i lisnih uši, ne zagađuje okoliš, i cijenovno je povoljan svakako treba kaolinsku glinu, uvesti u proizvodnju jabuka kao redovnu mjeru.
Maslina
Kao dio programa zaštite maslinika, Surround može značajno umanjiti gubitke
uzrokovane toplinskim stresom, odnosno pozitivno utjecati u pogledu kvalitete plodova (veći i teži)
Nanošenjem bijelog
zaštitnog filma, mijenja se boja nasada, te štetnici ne prepoznaju tretirano drvo
kao željenu destinaciju. Sitni kristali čine list i plod nasada negostoljubivim okruženjem za
štetnika. Tako se na potpuno ekološki
prihvatljiv način štitimo preventivno od napada štetnika (maslinova muha,
maslinov svrdlaš )
Mandarina
Neretvanski
voćari suočeni su sa potrebom
brendiranja neretvanske mandarine, kao vrhunskog brenda na globalnom tržištu
voća. U tom smislu potrebno je smanjiti
gubitak kvalitete uslijed sunčevih oštećenja, odnosno oštećenja od napada
štetnika.
Procjena je da
minimalni gubici u proizvodnji mandarina uslijed sunčevih oštećenja iznose 2000 Kn/hektaru. Uz to, vrlo značajnu
opasnost u pogledu ograničenja mogućnosti trženja neretvanskom madarinom na
globalnom tržištu predstavljaju i štete od mediteranske voćne muhe. Primjenom Surround-a
gore navedeni gubici u proizvodnji mandarina mogu se značajno
smanjiti.
Nema komentara:
Objavi komentar