Alternaria mali na listu jabuke fotografirano 2014 god na plantaži na području posavine |
ALTERNARIJA NA JABUKAMA ( Alternaria mali)
KIŠOM INDUCIRANO PUCANJE PLODOVA TREŠANJA - UZROCI I MOGUĆA RJEŠENJA?
Plodovi trešanja |
Glavni izvor gubitaka u proizvodnji trešanja jesu gubitci nastali pucanjem plodova a uzrokovani su kišom. Klasični simptomi izazivaju cijepanje površinskog sloja kožice ploda ( kutikule), većinom u predjelu peteljkinog udubljenja, jer se tamo i nakuplja najviše vode, ali mogu nastati i na drugim područjima ploda. Takvi plodovi naravno, gube svoju tržišnu vrijednost, i znatno umanjuju financijski rezultat voćara. Nastojanja da se reduciraju ovi gubitci, naveli su mnoge istraživače na iznalaženje raznih rješenja, koja za cilj imaju smanjiti ovaj vid oštećenja. U pojedinim godinama ove štete znaju biti i katastrofalnih razmjer,a gdje do 90 % plodova biva oštećeno i moguće ih je koristiti samo u proizvodnji sokova, ako se na ova oštećenja ne nasele uzročnici truleži ( Monilia fructigena). Treba reći da do danas nisu točno razjašnjeni svi uzroci, koji dovode do pucanja plodova, ali se zna da njihov intenzitet ovisi o genetskoj osobini pojedine sorte ( veličina, čvrstoća pokožice, oblik ploda, građa puči, svojstva kutikule), količini vode, osmotskom tlaku stanica, vodnom kapacitetu mesa ploda, stadiju razvoja, okolinskim faktorima i mnogim drugim faktorima. Poznato je da je sorta Bing osjetljivija na pucanje od sorti Van, Sweetheart, Lapins, ili Rainier. Istraživači su pokušali objasniti ove razlike istražujući sve faktore koji izazivaju proces pucanja plodova, tako da su razvili i teoriju prema kojoj, kako plodovi počinju dozrijevati tako intenzivno rastu, škrob se prevodi u šećer, dešavaju se promjene u kutikuli, imamo promjene u toplini, a kao posljedica svih gore navedenih promjena varira hidrostatski / osmotski tlak u plodovima. Velike oborine u periodu dozrijevanja uz pojačano vlaženje i pojačanu toplinu, čini da se osmotski tlak u stanicama plodova povećava do mjere, kada to niti pokožica ploda tj. širenje njene kutikule ne može podnijeti. Prema ovoj teoriji voda se u plodove transportira izvana sa površine pokožice ( kišne kapi), prema unutra, a transport se temelji na razlici u osmotskom potencijalu između vode na površini i tekućine unutar kutikule, a kojega izazivaju šećeri i ostale kemijske tvari. Smatra se da različite sorte imaju kutikule koje se mogu i znatnije razlikovati u njihovoj sposobnosti da upiju vodu, i sposobnosti kutikule da se rastegne ( elastičnost). Neke studije su pokazale prisustvo mikro-pukotina na pokožici osjetljivih sorti trešanja, i tumačilo se da bi možda te pukotine mogle biti začetak lakšeg cijepanja, koje se kasnije javlja. Nekada se mislilo i da usvajanje vode putem korijena, ima znatan utjecaj na pucanje plodova, ali su kasnija istraživanja naglasak davala isključivo na upijanje vode preko kutikule pokožice plodova, kao glavni razlog pucanja plodova.
Kako primjena Ca materijala utječe na kvalitetu trešanja ??
Plantaža trešanja |
Pretplati se na:
Postovi (Atom)