NAD ili NAAm - (amid naftil octene kiseline, naphthalen - acet - amide)
To je biljni hormon, derivat NAA, koji se najčešće upotrebljava u fenofazi precvjetavanja kao sredstvo za prorijedu. Često se koristi u situacijama kada je voćka slabijeg turgora. On je n
Idealan trenutak za prorijedu sa NAD |
ajmanje agresivan u odnosu na druga sredstva za prorijedu. Nikada ga ne treba koristiti za prorijedu Red Deliciousa, Fuji, i Braeburn-a, jer može izazvati efekt takozvanih “pygmies” plodova, kada plodovi ostaju u gronji i zaostaju u porastu. Aktivna tvar se apsorbira putem listova i uzrokuje formiranje abscisnog sloja između plodova i spurova. Naši voćari obično griješe sa terminom primjene, jer uglavnom zakasne. Idealno ga je primjeniti u periodu kada otpadnu latice sa king cvijetova u gronji. Obično su tada središnji plodovi u gronji između 3-5 mm promjera. Kada plodovi pređu promjer od 7 mm više ne možemo očekivati uspjeh u prorijedi. Temperature pri kojima NAD ima dobar učinak kreću se od 12-25 C, a najbolje ga je aplicirati kada su temperature između 21 i 24 stupnja C. Potrebno je ovisno o volumenu krošnje primjeniti ga otopljenog u dovoljnoj količini vode da osiguramo dobro okvašivanje i omogućimo uvjete za sporije sušenje otopine, jer se tada ova aktivna tvar najbolje usvaja. Potrebno je prilikom primjene izbjegavati vjetrovito, hladno, i suho vrijeme. NAD je dobar prorijeđivač za sorte poput Zlatnog Delišesa, koje se inače teško prorjeđuju.