Kako primjena Ca materijala utječe na kvalitetu trešanja ??

Plantaža trešanja
Kod  nas je proizvodnja trešanja nažalost nedostatna, i malo se proizvođača odlučuje za investiranje u uzgoj trešanja. Suvremene nasade možemo gotovo nabrojati na prste jedne ruke, a u Slavoniji se nešto ozbiljniji nasadi pokušavaju formirati na širem području Aljmaškog brda te na području Baranje. Za sada su to jako male površine. Jedan od bitnih činitelja u proizvodnji trešanja je utjecaj sadržaja Ca na kvalitetu i skladišnu sposobnost plodova. Do sada je objavljeno dosta znanstvenih radova na ovu temu i svi ističu neobično veliku , možda i ključnu ulogu ovog makro hraniva na kvalitetu plodova trešnje. Skupina istraživača sa Oregon State University otkrila je da usmjereni tretmani sa kalcijevim materijalima u vegetaciji,  i nakon berbe mogu unaprijediti kvalitet plodova trešanja u smislu njegove skladišne sposobnosti, ali i ostalih kvalitativnih osobina. Ovo je izuzetno bitno ukoliko proizvođači trešanja imaju namjeru trešnje prevoziti na veće udaljenosti. Istraživači su otkrili niz zanimljivih informacija u pogledu utjecaja kalcija na različita oštečenja pokožice trešanja ( cijepanje, rupičavost, brazdanje, posmeđenja).



The six ‘Brooks’ cherries on the right exhibit symptoms of pitting. Cherries handled at colder temperatures suffer more pitting and bruising damage.
Plodovi trešanja desno sa simptomima rupičavosti. Fotografija je preuzeta sa
http://californiaagriculture.ucanr.edu/
Rupičavost može biti uzrokovana toplinom ili mehaničkim oštečenjima, a očituje se u odumiranju i sušenju stanica mezokarpa na pokožici plodova trešnje. Puno šteta se i inače dogodi tijekom berbe i pakiranja, a trešnja i inače ima visoki stupanj respiracije, pa je posebno osjetljiva na ova oštećenja. Kalcij ima veliku važnost u izgradnji staničnih stijenki, a posljednično tome i u njihovoj čvrstoći.  U praksi su plodovi većine voćaka, pa tako i trešanja deficitarni u pogledu sadržaja kalcija, jer je njegova mobilnost i biljnom tkivu nažalost vrlo mala. Kisela tla, visoke temperature u vegetaciji, slabo opterećena stabla, nestabilan vodni režim, svakako negativno djeluju na dostupnost ovog hraniva..Dr. Yan Wang je radio pokuse na više sorti trešanja i ustanovio je razine kalcija koje su se u plodovima kretale od 300 - 600 ppm.  Jasno se pokazalo da su plodovi sa većim sadržajem kalcija bili čvršči i sa slabije izraženom rupičavosti ( pitting). Takvi su plodovi bolje podnosili put do ciljanog mjesta trženja. Najbitnije je bilo pronaći efikasan način da se u što kraćem roku, podigne razina kalcija u plodovima. U pokusima su se radile aplikacije sa različitim kalcijevim materijalima prije berbe i neposredno poslije berbe tijekom pothlađivanja i obje su varijante pokazale obećavajući potencijal. Najbolji rezultati su se pokazali kada se odrađivalo šest tjednih aplikacija započevši od trenutka kada koštica započinje sa okoštavanjem, pa završno sa tjedan dana prije projicirane berbe. Koncentracija od 0,1 % se pokazala kao najboljom u aplikacijama, a koncentracije sa preko 0,15 % mogu dovesti do oštećenja na listovima. U istraživanju radilo sa kalcijevim kloridom, kalcijevim nitratom, kalcijevim citratom, te helatnim kalcijem. Rezultati pokazuju da je bitnija češća frekvencija tretmana nego samo vrijeme tretmana, a listovi su što je i očekivano pokazali veću osjetljivost u ranijoj fazi razvoja. Pokazalo se i da je gledano na čvrstoču plodova,  helatni oblik kalcija, primjenjen  u koncentraciji od 0,05 %, bio učinkovitiji od kloridnog i nitratnog oblika kalcija primjenjenih u 0,1 - 0,15 % koncentraciji, kao i od kalcijevog citrata primjenjenog u koncentraciji od 0,07 %. Ovi tretmani su pokazali i da se nakon trotjednog hlađenja umanjila rupičavost, posmeđenja , te gubitak čvrstoće. Pokazalo se i da je samo pet minuta potapanja u hladnu vodu u procesu prethlađivanja (brzo smanjenje poljske temp.plodova), u koju je bilo dodano od 0,2 - 2 % kalcijevog klorida bilo dovoljno da se znatno poveća razina kalcija u plodovima. Prema Wangu razina kalcija u plodovima na ovaj način se povećala od 30 -190 %, što je ovisilo o koncentraciji kalcija u vodi i o pojedinoj sorti trešanja.
U konačnici ja nakon odrađenih tretmana sa kalcijem prilikom pothlađivanja primjećeno da se umanjila rupičavost, i pucanje plodova, povećala čvrstoća i smanjilo propadanje plodova. Otkriveno je i da su koncentracije od 0,2-0,5 % bile dovoljne da se plodovi dobro očuvaju do tri tjedna u skladištu. Znanstvenici širom svijeta i dalje istražuju ulogu kalcija u proizvodnji trešanja u smislu njegovog pozitivnog djelovanja na kvalitetu ali i na povratnu cvatnju , prinos i veličinu plodova, tako da se mogu očekivati iznalaženja novih rješenja u načinima, vremenu i količinama primjene kalcijevih materijala, a sve sa ciljem daljnjeg podizanja kvalitete plodova i njihovog čim duljeg čuvanja.





Nema komentara:

Objavi komentar