PRAĆENJE I ODREĐIVANJE OPTIMALNOG PROZORA BERBE

Budući se približavaju berbe jabuka, na blogu donosim kriterije za određivanje zrelosti jabuka, po sortama. Zrelost jabuka određujemo najčešće prema tri parametra :

- čvrstoća mesa

- sadržaj suhe tvari

- tablica degradacije škroba ( jodno-škrobni 
  test)



JODNO - ŠKROBNI TEST

FIZIOLOGIJA PRIJEVREMENOG OPADANJA PLODOVA



Kako jabuka počinje dozrijevati, tako se počinje proizvoditi i sve veća količina hormona dozrijevanja Etilena. Etilen stimulira omekšavanje plodova i stvaranje apscisnog (opadajućeg) sloja u zoni između peteljke plodova i drvnih nosača plodova (stabla). On stimulira nastanak dva enzima ( celulaze, i poligalakturonaze), koji razaraju stanične zidove i "ljepilo", koje drži povezanim stranične stjenke u apscisnom sloju peteljke jabuka, tako da jabuke ostaju povezane sa stablom samo uz pomoć  žilnih niti, koje lako pucaju. Ovo neočekivano opadanje jabuka netom prije berbe može rezultirati vrlo velikim gubitcima u pojedinim godinama. Često je slučaj da se prijevremeno opadanje plodova dešava prije nego se razvije dostatna obojenost plodova na stablu, te voćar želeći sačekati razvoj boje, često bere još kasnije i dodatno potencira opadanje. Na sreću danas profesionalni voćari imaju na raspolaganju par alata kojima se mogu uspješno prevenirati štete od prijevremenog opadanja plodova, te dobiti zadovoljavajuću obojenost. No treba napomenuti da intenzitet opadanja plodova ne ovisi samo o jednom faktoru (  uloga etilena ), već ih ima više.