Budući se približavaju berbe jabuka, na blogu donosim kriterije za određivanje zrelosti jabuka, po sortama. Zrelost jabuka određujemo najčešće prema tri parametra :
- čvrstoća mesa
- sadržaj suhe tvari
- tablica degradacije škroba ( jodno-škrobni
test)
JODNO - ŠKROBNI TEST
PODJELA JABUKA PREMA DEGRADACIJI ŠKROBA:
CIRKULARNI TIP DEGRADACIJE ŠKROBA ( SLIKE)
|
Za svaku sortu uberite prosječni uzorak od 15 jabuka za površinu od 1ha. Slučajnim uzorkom odaberite tri stabla i sa svakog stabla uberite 5 jabuka sa svih dijelova krošnje.
Dozrijevanje je potrebno pratiti desetak dana prije planiranog termina berbe, kako bi ste mogli odrediti optimalan datum berbe. Svakako je cilj jabuku ubrati u preporučenim intervalima, kako bi se ona mogla sačuvati do 12 mjeseci u hladnjači, i kako bi zadržala optimalna svojstva unutrašnje kvalitete.
- Ovaj test se svodi na određivanje zrelosti prema stupnju degradacije škroba
( starenjem škrob se u jabuci pretvara u šećere, što vidimo prema svijetlim tonovima na slikama)
Postoji skala od 1-10 i skala od 1-5. Mi smo ovih godina koristili skalu od 1-5 koju su razvili na institutu u Laimburgu, prema VOG-ovim kriterijima.
Zadnje dvije godine kod nas se počela koristiti skala degradacije škroba od 1-10, koja uzima u obzir i tipove degradacije škroba, pa se dijeli na radijalni, cirkularni i srednji(prelazni) tip razvoja degradacije škroba kojeg su razvili Francuzi. Ovaj tip degradacije škroba planiram koristiti, jer je prema navodima ozbiljnih proizvođača jabuke i hladioničara, ovaj način određivanja zrelosti pogodniji za naše proizvodno područje ( klima,tlo).
Tvrdoću mjerite sa penetrometrom ( disk od 11 mm)
Nema komentara:
Objavi komentar