VOĆARI SE PRIPREMAJU ZA BERBU SORTE GALA


Započela berba Gale, atraktivne ljetne sorte jabuka
Budući se branje prve ruke jabuke sorte Gala, ovisno o klonovima, predviđa od kraja idućeg tjedna pa na dalje, u nastavku donosim par važnih informacija o ovoj atraktivnoj sorti, čiji kolonovi postižu svake godine izuzetno dobre cijene na našem tržištu, i koju u pravilu valja tržiti kao svježu jer nema dobru skladišnu sposobnost, iako se u nekim godinama zna i duže očuvati u hladnjačama. Gala, atraktivna ljetna sorta jabuka, koja se može ponuditi svježa, u vrijeme trajanja turističke sezone. Radi se o jabuci sitnijih, ali izuzetno atraktivnih plodova, s karakterističnim svijetlim prugama po površini ploda ( prugasti klonovi) i odličnog okusa. Slatka i aromatična, Gala je spremna je za svježu potrošnju ubrana direktno sa stabla, te se pokazuje odličnom konzumirana kao sok. U svijetu je jedna od najpopularnijih komercijalnih (trgovačkih) sorti, a u Europi se najviše uzgaja u Francuskoj. Porijeklom je s Novog Zelanda, a nastala je križanjem sorti Kidd's Orange Red i Golden Delicious. Danas postoji niz klonova ove sorte, od takozvanih potpuno obojenih (Buckeye Gala, Rubygala), do klonova s karakterističnim prugama. Kod nas su 2009. i 2010. godine zasađene prve veće površine pod klonovima Gala Royal Beaut ® Proselect i Gala Schnitzer(S) Schniga®, koje karakteriziraju svjetlije pruge na površini plodova, viši postotak suhe tvari, te manja sklonost alternaciji u odnosu na druge klonove, i kao takva ima puno veći tržišni potencijal u odnosu na neke kasne ljetne sorte.



 U Hrvatskoj su površine pod Galom još uvijek nedostatne i velike su mogućnosti daljnjeg širenja, tim više jer je cijena u pravilu veća od cijene drugih sorti. . Gala je sorta koju karakterizira izrazito povećanje veličine ploda, kroz period dozrijevanja. Crveno-prugasti klonovi su skloni manje intenzivnom bojanju. Kod obojenih klonova brzi razvoj boje i visok stupanj obojenosti, ne treba odmah dovesti u vezu s postizanjem optimalnog trenutka za berbu, već i ovi klonovi zahtijevaju branje u "više ruku" (navrata). Na Novom Zelandu, uzgajivači Galu beru čak u pet navrata, kako bi postigli maksimalnu veličinu plodova, dobru obojanost i optimizirali sve druge parametre kvalitete. Prema dosadašnjim iskustvima, čini se da bi kod nas bilo idealno Galu brati u tri navrata. Sve plodove ubrane u "prvoj ruci" dobro je odmah distribuirati u potrošnju kao svježe, dok druge dvije berbe mogu ići na skladištenje. Nakon prve berbe potrebno je pustiti navodnjavanje, kako bi dobili krupnije i bolje obojane plodove u unutrašnjosti krošnje. Naši otkupljivači jabuka za Galu zahtijevaju minimalni promjer plodova od 65 mm za prvu klasu. Europska komisija je propisala standarde kvalitete za jabuke još 2008. godine, gdje su za Galu u prvoj klasi propisane minimalne vrijednosti od 60 mm u promjeru, šećeri veći od 10,5 º Brix-a, i tvrdoća od min. 5 kg/cm²



Ovdje  donosimo optimalne vrijednosti prilikom praćenja dinamike dozrijevanja, koje determiniraju kvalitetu ploda, o kojima je potrebno voditi računa prilikom određivanja optimalnog trenutka i organizacije berbe sorte Gala:

Berbu Gale u prvom navratu trebalo bi otpočeti kada se vrijednost škrobnog indeksa na skali od
(1- 5), nađe na vrijednosti 2,5 (Sl.1), a optimum za berbu je do vrijednosti 3,0.

Sl - 1 - slika optimalne vrijednosti škrobnog indeksa za početak berbe plodova Gale ( 2,5 - 3,0 )

Škrobni index

Temeljna boja kožice : od zlatno – zelene do bjeličaste.
Optimalne kiseline : od 3,4 – 4,4 g/l (Titracija)
Suha tvar : od 11,5 – 12,5 º Brix-a (Refraktometar)
Čvrstoća ploda : od 7 – 7,5 kg /cm² (Penetrometar)


Nema komentara:

Objavi komentar