
AGRO-POMOTEHNIKA VOĆNJAKA I KLIMATSKI UVJETI
ISHRANA BILJA - prijevremeno opadanje plodova uvijek je više izraženi u voćnjacima koja su posađena na slabije plodnim tlima. Opadanje je manje na stablima koja imaju zadovoljavajuću opskrbljenost sa Mg ( magnezijem). Opadanje je izraženije ako imamo višak ishranjenosti sa Kalijem i Borom, ali su nam opet visoke količine kalija potrebne kako bi dobili krupnoću i kvalitetu plodova te se u praksi umjesto smanjenja količine kalija u razvijenijim voćarskim zemljama često preporuča da se odrade 2-3 folijarna tretmana sa Mg godišnje, pogotovo na sortama koje su posebno sklone opadanju, kako bi se nadomjestio negativan utjecaj Kalija.
LJETNA REZIDBA - opadanje plodova je često puno izraženije u voćnjacima gdje je odrađena jača ljetna rezidba, jer se smanjuje količina listova, smanjuje se fotosinteza i samim tima sadržaj ugljikohidrata. Često se od raznih autora preporuča srednja jaka ljetna rezidba, i naglašava se da odnos list-plod ne bi smio ići ispod 20:1, jer je primječeno da je tada opadanje plodova znatno izraženije. Osobno sam mišljenja da je ljetnu rezidbu potrebno odraditi što ranije u vegetaciji, kako bi krošnju čim prije okupali sa svjetlom kao ključnim faktorom u formiranju boje i pupova za slijedeću vegetaciju. U ovom slučaju imamo na raspolaganju dovoljan vremenski period da se formiraju novi mladi izboji koji će uspjeti stvoriti dovoljnu količinu ugljikohidrata do berbe.
PRORIJEDA PLODOVA - često je slučaj da se na sortama sa kratkom peteljkom a koje nisu prorjeđene stvaraju gronje sa krupnim plodovima gdje dolazi do međusobnog istiskivanja jabuka uslijed velikoga porasta i nedostatka prostora ( fizičko istiskivanje). Zbog ovoga je ključno odraditi dobru prorijedu ( 1-2 ploda po gronji).
ŠTETNICI - jasno je i da je opadanje plodova jače izraženo u voćnjacima koji su u tekućoj godini imali jače napade minera, pauka i ostalih štetnika, koji sisanjem hraniva doprinose opadanju listova i smanjenju asimilacijske površine.Ako su ovi napadi još kombinirani sa sušom, jačom ljetnom rezidbom, sve može doprinijeti pojačanom opadanju plodova prije berbe.
DOSTUPNOST VODE - ukoliko imamo sušnu godinu a nemamo mogućnost navodnjavanja, osim razvoja malih plodova, često imamo puno izraženiju sklonost plodova prema prijevremenom opadanju.
KRETANJE TEMPERATURA TIJEKOM SEZONE - znano je da toplija klima od cvatnje do početka dozrijevanja, generalno ubrzava početak berbe što koincidira sa višim prosječnim temperaturama tijekom perioda dozrijevanja i dovodi do izraženijeg opadanja plodova. U hladnijim godinama nije tako nagla proizvodnja etilena te je opadanje slabije izraženo. Prema nekim autorima ako jodno-škrobni indeks prelazi granice od 3,5-4,5 a najavljuju se vrući dani, opadanje jabuka može se dogoditi kroz samo 4-5 dana, ako su najavljeni hladniji dani tada se očekivano opadanje može odgoditi do 10 i više dana nakon dostignutog škrobnog indeksa. Zbog ovih činjenica jedan od ključnih elemenata za određivanje rokova berbe trebao bi biti jodno-škrobni indeks koji je za svaku sortu specifičan
Kod nas su najsklonije opadanju sorte Idared i Jonagold, sorte sa kraćim peteljkama poput sorte Enterprise u eko proizvodnji, jako su sklone opadanju, ali sve su sorte manje ili više sklone opadanju u zavisnosti o gore navedenim faktorima. Stoga profesionalni voćar treba poduzeti sve mjere koje mu danas stoje na raspolaganju ( a ima ih dosta ), kako bi minimizirao štete od prijevremenog opadanja.
KEMIJSKA KONTROLA PRIJEVREMENOG OPADANJA
Nema komentara:
Objavi komentar